Att hitta ett jobb man trivs med är inte alltid det enklaste. Om du har erfarenheter från tidigare jobb och/eller en utbildning inom ett specifikt område är det lite enklare att formulera ett CV och personligt brev, men det gäller också att ha koll på var du kan hitta jobben som du är intresserad av. Idag är det nämligen inte bara Arbetsförmedlingen som står för jobbannonser.

Arbetsförmedlingens platsbank och liknande sajter

På Arbetsförmedlingen platsbank läggs det upp jobbannonser dagligen. Där kan du sålla mellan olika orter, yrken och anställningsformer för att hitta ett yrke som passar just dina preferenser bäst. Förutom Arbetsförmedlingen finns det många andra jobbsajter idag. Många arbeten läggs upp på flera sajter, men det kan ändå vara en bra idé att söka på flera – alla jobb läggs nämligen inte upp på Arbetsförmedlingens hemsida. Håll utkik på till exempel jobbsafari.se, indeed.com och metrojobb.se. Ett annat tips är rekryteringsföretaget TNG och deras egen platsbank. TNG listar där lediga jobb inom många olika branscher. Även Blocket kan vara ett bra ställe att leta jobb på.

Utnyttja kontakter och sociala medier för att söka jobb

I takt med att sociala medier blir allt mer populära har de också börjat användas av arbetsgivare i syfte att utannonsera jobb. Det här gäller kanske främst yrkesnätverket LinkedIn, men även andra sociala medier så som Facebook och Twitter. Ett tips är att börja följa företag eller branscher som du söker jobb inom, för att hålla utkik efter jobb hos dem. Det finns också flertalet grupper och sidor på Facebook som samlar aktuella jobb inom olika kategorier. Förutom detta är sociala medier bra ställen att nätverka på. Skapa kontakter med tidigare arbetskamrater och arbetsgivare på exempelvis LinkedIn – du vet aldrig när en chans kan uppstå där de hör av sig till dig om det där drömjobbet. Våga också hålla kontakten på andra sätt, till exempel telefon och e-post, med gamla kollegor och chefer.

Hitta drömjobbet på nätet