En dysa är en form at munstycke som oftast används vid olika tekniska sammanhang för att leda bland annat luft och olika gaser. Munstycket kan ha flera olika utseenden och utformningar beroende på vad det är som munstycket ska användas till.

Munstycket används till många saker. Inte enbart på teknikens under raketerna utan även på vardagliga saker så som på dammsugaren. Där finns även munstycken på t.ex. trumpeter. På trumpeten så är det med hjälp av munstycket som du kan få fram ljud. I detta munstycke blåser du in luft till skillnad från munstycket på en raket där munstycket ofta fungerar som ett utblås.

Även fast dysa och munstycke betyder i princip samma sak så brukar oftast ordet dysa användas när man pratar om munstycken till mer tekniska apparater. Där finns tre olika typer av dysor. Dessa heter konvergenta, divergenta samt konvergent-divergenta dysor. En konvergent dysa har en form som smalnar av längs med flödet, och den divergenta dysan har en form som breddas längs med flödet. Där finns även en dysa som heter konvergent-divergent dysa. Denna dysa smalnar först av, för att sedan breddas igen. Den ser alltså ut ungefär som ett timglas. Av alla konvergent-divergenta dysor så är det Laval munstycket som är det mest kända.

Dysor – en form av munstycken