Armeringsnät eller -mattor finns att köpa på de flesta stora byggvaruhus i Sverige idag, och ser ut som stora nät gjorda av tvistade linor av stål. Hålen i nätet är ofta större än en handflata, men nätets totala storlek kan variera och ska anpassas till det föremål som ska gjutas.

Sprickor vid armering

Armeringsnät används för att öka greppbarheten i betongen när man gjuter fast armeringsstålet. Betongen riskerar lätt att spricka vid behandling, och det är därför man föredrar att vara försiktig vid all hantering med materialet. Ytliga sprickor är ofta bara en fråga om utseende, men detta är något som en yrkesperson bör bedöma. Ett av syftena med just armering är att fördelar ytliga sprickor jämt längs hela föremålet, vilket minskar risken för större sprickor som syns mer och som kan orsaka problem med betongen.

Armeringsnät på större föremål

Nät och mattor används främst när man ska gjuta större föremål och nätet läggs då ut så att det täcker upp större delar av föremålet man gjuter. Armeringsstål kan fungera bra när man gjuter till exempel en plint, eftersom de då har en passande form för slutobjektet.

Vid alla typer av gjutning är det rekommenderat att använda sig av professionell assistans, då det är lätt att skada materialet vid oförsiktigt eller okunnigt handlande.

Öka greppbarheten med armeringsnät